Skip to content

3Dsurvey 2.15 verzija

VIDEOGRAMETRIJA – KREIRANJE 3D MODELA IZ VIDEA

3Dsurvey sada može eksportovati frejmove iz video datoteka i generisati 3D modele na osnovu video frejmova. Uz pomoć poboljšanog algoritma, 3Dsurvey softver sada pronalazi frejmove u kojima se scena promenila za više od 20%. To znači da ćete dobiti najbolje krajnje rezultate čak i ako niste stručnjak za video, a još jedna sjajna stvar je to što sa opcijom Automatic ne morate da odlučujete koji N frejm ćete uzeti (koristeći svaki n-ti kadar).

Snimanje fotografija mobilnim telefonom može biti problematično, jer morate imati na umu preklapanje slika i uvek morate pratiti šta ste već uradili i šta nedostaje… Video snimci su praktičniji – samo pritisnite „snimi“ i „zaustavi“ i gotovi ste! 3Dsurvey će se pobrinuti za ostalo. Naša nova verzija se može koristiti kao super moćan alat za dokumentovanje lokacija kao što su iskopi za kanalizaciju, cevi za grejanje, gasovode itd. Uvek možete kasnije proveriti šta se nalazi ispod (popločane) površine.

POBOLJŠANA BUNDLE ADJUSTMENT BRZINA

U prethodnim verzijama, u slučaju da ste imali slike iz oblasti sa lošom teksturom, visokim šumama ili zamućenih slika (zbog uslova slabog osvetljenja, lošeg vremena, vodenih područja i slično), podešavanje paketa nije registrovalo te slike. Kao rezultat toga, niste mogli da dobijete dovoljno slika da biste napravili kompletnu mapu područja. Odlične vesti – sada možete!

Sa poboljšanim bundle adjustment algoritmom, softver sada registruje 40% više slika sa lošim teksturama. Takođe smo poboljšali brzinu obrade za bundle adjustment za više od 30%! Sada više ne morate brinuti o slikama lošeg kvaliteta!

Pre – Verzija 2.14 (147 od 437 registrovanih, 33,6%)  

Posle – Verzija 2.15 (346 od 437 registered, 79,1%) 

KOLORIZACIJA

LIDAR oblak tačaka sa dronova ili laserskog skenera obično dolazi bez realističnih boja, stoga je prikaz ograničen. Uz pomoć nove opcije u verziji 2.15 možete lako da bojite svoj LIDAR oblak tačaka na osnovu fotogrametrijskih slika i radite na realističnijim modelima uz podršku realističnih boja!

ALAT ZA TRANSFORMACIJU OBJEKTA

Nema više problema prilikom importovanja modela koji nisu na pravim koordinatama ili nisu geolocirani! Sada možete da ih kombinujete sa izračunatim realističnim modelima u 3Dsurvey 2.15 verziji – lako pomerajte, rotirajte i skalirajte model do prave veličine i koordinata pomoću našeg potpuno novog alata za transformaciju objekata! Radi na importovanim ili izračunatim OBJ modelima, oblacima tačaka ili bilo kojim drugim tipovima podataka! Funkcija se može koristiti u sledećim situacijama:
1) Postavljanje modela u realnom prostoru (za arhitekte i dizajnere)
2) Postavljanje snimljenog 3D modela na prave koordinate, razmeru i orijentaciju u prostoru:
3) Dva koordinatna sistema – nema potrebe za ponovnim proračunom

POBOLJŠANA BRZINA CAD SNAPPERA UZ POMOĆ „STRUKTURE DRVETA“

3Dsurvey je oduvek imao odličan CAD integrisani mehanizam za crtanje CAD linija i povezivanje geodetskih mapa. Ali, sada je još bolje! Kada imate veći oblak tačaka (50+ miliona tačaka), CAD snapper je bio malo sporiji. U novoj verziji, funkcija CAD snapping radi brzo i glatko, bez obzira na veličinu oblaka tačaka koji vektorizujete! Nema više čekanja i brige. Čak je i vektorizacija 10 km puta sada laka!

SADA:

UVELIČAVANJE

Sada možete kliknuti desnim tasterom miša na oblak tačaka i koristiti funkciju zumiranja da biste se fokusirali na element koji vas zanima! Super korisno u kombinaciji sa funkcijom Transform kada treba da postavite dva objekta na različite koordinate u jednom koordinatnom sistemu!