Skip to content

LoRaWAN i monitoring građevinskih konstrukcija

Svaka konstrukcija treba da se nadgleda tokom njenog životnog veka kako bi se obezbedio adekvatan nivo bezbednosti.

Međutim, jedan od glavnih problema u monitoringu zdravlja konstrukcija su složene i skupe instalacije. Pokazalo se da je ožičeni monitoring težak za implementaciju, posebno za gusto postavljanje senzora na civilnoj infrastrukturi velikih razmera: poteškoće sa kablovima, dugo vreme podešavanja i skupa oprema čine ga veoma izazovnim. To je razlog zašto pametni bežični senzori ,,remete” industriju – jer pomažu da se prevaziđu mnoga ograničenja vezana za tradicionalne žičane sisteme za monitoring različitih konstrukcija.

Move Solutions senzori raspoređeni na mostu
za potrebe monitoringa

LoRaWAN za pametne bežične SHM sisteme

Bežični monitoring igra neprocenjivu ulogu u izgradnji, održavanju i bezbednosti infrastrukture. Korišćenje LoRaWAN komunikacionog protokola za bežični prenos podataka omogućava:

• komunikaciju na velikim površinama (preko 10 km u optimalnim situacijama);
• malu snagu prenosa;
• nisku potrošnju energije;
• prenošenje neobrađenih podataka sa uređajima koji nemaju mnogo rezervnog napajanja.

LoRaWAN koristi besplatne sub-gigahercne radio frekvencijske opsege kao što su 433Mhz, 868Mhz (Evropa) i 915Mhz (Severna Amerika). Implementacija sistema za monitoring zdravlja konstrukcija (SHM) sa ovim komunikacionim protokolom omogućava udaljeno i jeftino praćenje sigurnosti konstrukcija zgrada u realnom vremenu. Bez ožičenja, ceo sistem se može instalirati i spreman je za rad za samo nekoliko sati – što bi moglo potrajati nedelju dana sa ožičenim senzorima.

Move Solutions bežični sistem za monitoring
koji koristi LoRaWAN

O kompaniji Move Solutions

U kompaniji Move Solutions se obavezuju da će iskoristiti najnovije tehnologije za stvaranje sigurnijih zgrada, gradova i pametnije i održivije planete: zato su udružili snage sa The Things. Dizajnirali su statički i dinamički sistem za monitoring strukture sastavljen od nekoliko bežičnih senzora koji rade sa LoRaWAN tehnologijom. Senzori šalju podatke na inovativnu Cloud platformu razvijenu sa ciljem da olakša analizu i vizuelizaciju podataka.

Move Solutions sistem za monitoring ima tri glavna elementa:

• LoRaWAN bežična senzorska mreža;
• Gateway;
• Platforma za upravljanje i kontrolu.

Move Solutions Cloud platforma
za daljinsko upravljanje

Bežični senzorski sistem koristi LoRaWAN za automatsko slanje mernih informacija na gateway, koji prosleđuje sve podatke preko 4G ili LTE do platforme za upravljanje i kontrolu (Move Cloud platforma).

Na platformi korisnik može daljinski podesiti različite radne parametre svakog senzora, kao što su frekvencije uzorkovanja, rezolucija, prag alarma i aktivacije i još mnogo toga. Veoma napredni algoritmi pretvaraju podatke u korisne informacije kako bi pomogli korisnicima da razumeju stanje strukture u kratkom i dugoročnom periodu, za tačnu i statističku analizu.

Internet of Things daje moć da rešavamo stvarne probleme. IoT tehnologije zajedno sa LoRaWAN-om omogućavaju da izgradimo SHM sisteme kako bi se pravilno rešavali problemi, istovremeno štiteći građane od opasnosti.